kliande hårbotten

Kliande hårbotten – Så blir du av med kliande hårbotten!

Torr hårbotten som kliar är ett vanligt problem som många människor drabbas av, särskilt under vintermånaderna. Själv har jag haft stora problem med kliande hårbotten till och från. Det har lett till att jag har satt mig in i detta och nu tänker jag dela med mig av den kunskap jag har.

Om vi ska beskriva vad torr kliande hårbotten är så är det en kliande och stram känsla i hårbotten tillsammans med flagning, rodnad och irritation. Även om det här är irriterande och stundtals obehagligt är hårbotten som kliar vanligtvis inte en anledning till oro.

Men om det blir ihållande kliande och kanske till och med blöder i hårbotten kan det vara ett tecken på ett underliggande tillstånd som måste åtgärdas. Om du lider av kliande hårbotten håravfall så kan det ju också kännas akut.

Vi börjar med att titta på orsaker till att det kliar för när vi vet varför är det ju lättare att göra något åt saken.

Orsaker till torr och kliande hårbotten

Det finns flera möjliga orsaker till torr hårbotten, några av de främsta är:

 1. Hudåkommor

Vissa hudåkommor, såsom eksem, psoriasis och seborroiskt eksem, kan alla orsaka torr hårbotten som kliar. Dessa tillstånd kan leda till en överproduktion av olja i hårbotten vilket sedan kan göra att huden blir torr och flagnande.

Ibland kan det handla om svampinfektion som till och med leder till att du börjar blöda av allt kliande. Detta går att behandla och du behöver inte bli rädd. Men det är förstås viktigt att du fastställer om det rör sig om svamp eller kanske till och med om en parasitinfektion.

svamp
Svamp och ringorm kan leda till kliande hårbotten!
 1. Väderförhållanden

Kallt och torrt väder kan göra att huden blir torr och irriterad. Även huden i hårbottnen. Detta beror på att kalla temperaturer och låga luftfuktighetsnivåer kan ta bort hudens naturliga oljor. Detta kan sedan leda till torrhet och fjällning.

Även då det blir en solig och varm sommar så finns risken för att du irriterar hårbottnen. Om du utsätter den för mycket klor i en pool och dessutom solar så kan det leda till kliande hårbotten. Just klor är ju ett ämne som kan verka irriterande på flera sätt så det gäller att beakta om du till exempel ofta går till simhallen och simmar utan badmössa.

 1. Hårvårdsprodukter

Många hårvårdsprodukter innehåller starka kemikalier som kan ta bort hudens naturliga oljor. Det kan leda till att huden snabbare blir torr och irriterad. Problematiska produkter inkluderar schampon, balsam och stylingprodukter.

Lösningen är inte alltid naturliga produkter för de kan också ha ämnen som irriterar. Det är viktigt att tänka rätt omkring ekologiska hudvårdsprodukter. Om du är känslig, vilket jag är, så kan det bli besvärligt även med dessa.

 1. Stress

Stress kan göra att kroppen producerar mer kortisol. Det är ett hormon som kan leda till torr kliande hårbotten. Vid kronisk stress så blir det en lägre produktion av kortisol men den kommer ändå att finnas där hela tiden.

Stress kan också minska kroppens produktion av talg. Det en oljig substans som hjälper till att hålla hårbotten återfuktad. Den behöver vi och det blir inte alls så magnific utan!

 1. Allergier

Du kan också få problem med kliande hårbotten och håravfall till följd av en allergi. Det här är lite knepigt och måste behandlas. Själv har jag valt en lite längre väg till läkning av min vårallergi genom att ändra min kost. Det tror jag personligen kan vara något även för dig som har hårbottenklåda.

 1. Medicin

Om det börjar klia i hårbotten när du tar en viss medicin kan det också bero på att medicinen verkar irriterande på dig. Det gäller att du är uppmärksam om när det börjar klia och vad du har gjort annorlunda just då.

Några produkter för torr och kliande hårbotten jag rekommenderar

Moroccan oil för håret

moroccan oil

Det här är en väldigt bra hårolja som ger goda resultat om klådan beror på att det är torrt. Det går förvånansvärt fort. Det rör sig om arganolja som är naturlig och en väl beprövad metod för att vårda torrt hår och torr hårbotten.

Du behöver bara behandla med några droppar innan du tvättar håret. Låt oljan sitta i tio minuter och sedan tvättar du som vanligt med schampo och balsam. Hur lätt som helst och väl värt att ha hemma när de kalla vinterdagarna känns långa och torra!

Du kan läsa mer om oljan och se pris här.

Nioxin set med vårdande produkter

Nioxin

Du kan också jobba med detta set som innehåller flera bra produkter som du kombinerar. Setet har både produkterna du gör rent med och sedan en leave-in behandling. Det är till för att lugna och ta hand om torr och kliande hårbotten.

Det här är ett säkert set som är dermatologiskt testat. Det är enkelt att använda och har också som en positiv effekt att du kan få tjockare hår. Det gillar jag med mitt flygiga hår förstås! Tänk bara på att du måste använda produkterna minst fyra gånger per vecka för att få den önskade effekten.

Du kan läsa mer om setet och se pris här.

Lanza CBD produkter

Lanza CBD

Det här är också ett bra val för att lindra hårbotten som kliar och är torr. Du får produkterna som du behöver både för att förebygga och behandla. Det fina med detta set är att produkterna innehåller CBD. Det är ett supermedel för din hud och så även för hårbotten.

Du kan läsa mer om Lanza och se pris för set här.

Daxxin mjällschampo

Daxxin

Sist men inte minst måste jag nämna Daxxin. Det är ett schampo mot mjäll som även har som effekt att lindra torr hårbotten. Med mjäll så kan det ju bli väldigt plågsamt och det kliar. Om detta är anledningen till att din hårbotten kliar så kan detta schampo vara en bra hjälp.

Du kan läsa mer om Daxxin och se pris här.

mjäll
Mjäll kan också leda till torr hårbotten som kliar!

Behandla och förebygga torr hårbotten – Smarta tips

Okej, nu har du förhoppningsvis börjar få en tanke om varför du lider av kliande hårbotten. Nästa steg är att göra något åt detta. Du kan använda en kliande hårbotten huskur eller så kanske du behöver medicinering om det till exempel är allergi som spökar.

Bra tips från mig:

 1. Använd ett skonsamt, återfuktande schampo och balsam. Undvik att använda produkter med starka kemikalier eller sulfater som kan ta bort naturliga oljor. Testa lite med detta och se om du får lindring.
 2. Exfoliera din hårbotten regelbundet. Detta kan få bort döda hudceller och främja hälsosam hårväxt. Om du dessutom kombinerar detta med skonsamma hårprodukter så kan det ge snabba resultat.
 3. Använd ett leave-in balsam eller hårolja för att återfukta och återfukta hårbotten. Välj något med en god doft som du gillar.
 4. Undvik att använda värmestylingverktyg såsom fön och plattjärn eftersom de kan torka ut hårbotten. Ta en paus ett tag för att se om detta kan fungera mot din kliande hårbotten.
 5. Införliva mer hälsosamma fetter i din diet såsom omega-3-fettsyror. Dessa kan hjälpa till att förbättra din hårbottens och hårs allmänna hälsa. Lär dig också mer om vitaminer och mineraler som är bra för din hud och ditt hår.
 6. Massera din hårbotten regelbundet. Detta kan bidra till att öka blodflödet till hårbotten och främja hälsosam hårväxt. För dig som har problem med kliande hårbotten håravfall är detta ett mycket viktigt tips.
 7. Var försiktig när du tvättar och stylar ditt hår. Undvik överdriven gnuggning eller borstning. Det kan irritera hårbotten och orsaka torrhet.

Här är bra tips för att ta hand om slitet hår:

Summan av kardemumman är:

Torr hårbotten är vanligt särskilt under vintermånaderna. Den orsakas vanligtvis av hudåkommor, väderförhållanden, hårvårdsprodukter och stress. För att förebygga och behandla kliande hårbotten bör du:

 • Använda skonsamma hårvårdsprodukter
 • Undvika varma duschar
 • Använda en luftfuktare
 • Minska stress

Om problemet kvarstår är det viktigt att uppsöka en läkare för att utesluta eventuella underliggande tillstånd som svampinfektioner och hudsjukdomar som psoriasis. Jag menar själv att din kost kan göra underverk.

Lär dig mer om att fasta och hur du kan äta till exempel keto-kost för att bli av med hårbottenklåda. Det är helt klart en kliande hårbotten huskur som de flesta kan genomföra!