håravfall efter covid

Om mitt håravfall efter covid

Det finns kändisar som pratar om detta och jag är ju knappast en person som kommer att hamna i rampljuset med min berättelse. Men jag tycker ändå att det är viktigt att skriva ner den upplevelse jag hade av håravfall efter covid.

Mitt hår har alltid varit viktigt för mig. När torr hårbotten kliar så är jag noga med att behandla och jag bryr mig verkligen om min frisyr.

Vad var det som hände?

I kölvattnet av återhämtningen från covid-19 dök en oväntad utmaning upp, en som jag inte hade förutsett och var dåligt förberedd på att möta – håravfall. Viruset hade gjort att jag kände mig utmattad, både fysiskt och känslomässigt, men att se hårklumpar på min kudde varje morgon var en ny typ av plåga.

Det kändes som en obeveklig påminnelse om den prövning som jag just hade överlevt, bara för att kastas in i en annan strid, den här gången med min egen reflektion. Jag funderade på hur långt det skulle gå. Skulle jag behöver en hårtransplantation för att känna mig som mig igen?

Det osynliga efterspelet av covid

Covid-19 diskuteras ofta i termer av dess omedelbara hälsoeffekter och de långsiktiga symtomen som kallas långtidscovid. Men mindre omtalat men lika oroande är fenomenet med håravfall efter COVID. Det är ett tillstånd som många, inklusive jag själv, var omedvetna om tills det hände oss.

Den vetenskapliga termen för detta tillstånd är telogen effluvium, ett tillfälligt håravfall till följd av den chock som kroppen utsätts för på grund av viruset. Att känna till vetenskapen gjorde inte mycket för att trösta mig, eftersom varje dag förde med sig en känsla av fruktan och hjälplöshet.

hårdekoration
Det fanns inget hår att fästa spännen i!

Att konfrontera spegeln var svårt

När veckor förvandlades till månader började hoppet att detta skulle bli en kortvarig fas blekna. Mitt hår, en gång tjockt och livfullt, hade blivit tunt och livlöst. Personen som stirrade tillbaka på mig i spegeln verkade som en främling, en visuell representation av virusets kvardröjande effekter på min kropp.

Jag kom på mig själv att dra mig tillbaka från sociala aktiviteter, fruktade tanken på att någon skulle lägga märke till mitt tunna hår. Det handlade inte bara om fåfänga; det handlade om identitet. Mitt hår hade varit en del av den jag var, och när det försvann kändes det som att tappa en bit av mig själv.

Sökande efter lösningar

I desperation vände jag mig till internet, dök in i forum och rådfrågade läkare för att hitta en lösning. Behandlingarna sträckte sig från aktuella applikationer och kosttillskott till mer holistiska metoder som stressreducering och kostförändringar.

Medan vissa av dessa metoder bjöd på en glimt av hopp, var återhämtningen långsam, och resultaten var inte alltid konsekventa. Det var under den här tiden som idén om en hårtransplantation började slå rot i mitt sinne. Tanken på att genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att komma till rätta med mitt håravfall var skrämmande, men utsikten att få tillbaka mitt förlorade hår – och med det en del av mitt tidigare jag – blev alltmer tilltalande. Det var dock inget som kunde göras på en gång men nu när det har gått lite mer tid efter covid så börjar det se ut som en möjlighet.

porträtt
Jag gjorde ett självporträtt för att beskriva känslan

Funderar nu på en hårtransplantation

Beslutet att överväga en hårtransplantation togs inte lättvindigt. Det föranledde en djup introspektion om mitt förhållande till mitt utseende och hur långt jag var villig att gå för att återta det. Proceduren, även om den blev allt vanligare och säkrare, var inte utan risker och överväganden. Det fanns frågor om kostnader, potentialen för ärrbildning och osäkerheten i resultaten. Ändå, ju mer jag funderade på det, desto mer verkade det som en gångbar väg att återställa inte bara mitt hår, utan mitt självförtroende och känsla av normalitet.

Går vidare

Idag står jag på branten av beslut, väger mina alternativ och samlar modet att ta nästa steg. Resan genom håravfall efter COVID-19 har varit en djupt personlig och utmanande, präglad av stunder av förtvivlan och glittrar av hopp.

Oavsett om jag till slut bestämmer mig för att genomgå en hårtransplantation eller inte, har den här erfarenheten lärt mig om motståndskraft, acceptans och de komplexa sätt på vilka vi binder våra identiteter till vårt fysiska utseende.

Ett litet tack också

Nu är när jag tänker lite extra på detta och inser hur fint stöd jag fick av min käraste så vill jag lägga till ett kärlekscitat som rör håret: Jag är säker på att mitt hår växer bättre nu tack vare kärleken från ditt hjärta!

Jag hade aldrig tagit mig igenom pärsen som håravfallet innebar utan det fina stöd jag fick av mannen i mitt liv som inte vill bli exponerad på denna blogg. Men jag måste ändå säga det för det emotionella har minst lika stor betydelse som de fysiska insatserna för håret!

Du är inte ensam

Till de som upplever en liknande kamp, vet att du inte är ensam. Vägen till återhämtning kan vara lång och kantad av osäkerhet, men det är också en möjlighet till tillväxt och självupptäckt. När vi navigerar i dessa okända vatten, låt oss göra det med medkänsla för oss själva och varandra, med vetskapen om att nedfallet från detta virus inte bara är en fysisk kamp, utan också en känslomässig kamp.